pac man

PrintenE-mailadres
Arcade classic 1980
pacman huren arcade carecaverhuur verhuur te huur inhuren gameevent ict game
pacman huren te huur verhuur game area arcade virtualgames
Beschrijving

Bedrag is excl. 21% btw

 

Pac-man is een klassiek computerspel voor het eerst uitgebracht als op 22 mei 1980. Het spel is ontwikkeld door Namco. Binnen een jaar werden honderdduizend arcademachines verkocht. Het is daarmee een van de meest succesvolle computerspellen aller tijden, en overtreft spellen als Tetris en Street Fighter.

De speler bestuurt in het spel een geel "happertje" genaamd Pac-man, waarmee hij zich een weg moet banen door een speelveld gevuld met bolletjes en andere voorwerpen zoals vruchtjes. Het doel is om alle bolletjes in het speelveld op te eten. De vruchtjes leveren extra punten op.

 
De vier spoken, geschilderd op een muur

Het speelveld wordt echter onveilig gemaakt door vier spoken in de kleuren rood, roze, lichtblauw en oranje. Deze dragen in de Japanse versie respectievelijk de namen: Akabei (赤ベイ), Pinky (ピンキー), Aosuke (青助) en Guzuta (愚図た) en kregen in de Amerikaanse uitgave de namen: Blinky, Pinky, Inky en Clyde. Indien Pac-man door een spook gepakt wordt, is hij er geweest. De speler moet de spoken dan ook ontlopen. Als Pac-man echter een witte pil pakt, waarvan er in het speelveld vier aanwezig zijn, worden de rollen tijdelijk omgedraaid en kan hij de spoken uitschakelen. De spoken worden dan allemaal donkerblauw en gaan langzamer lopen, maar proberen nu op hun beurt de Pac-man te ontlopen. De spookjes hebben alle vier hun eigen patroon. De rode is de enige die Pac-man echt achtervolgt. Het roze spookje zoekt een positie voor de mond van Pac-man, de blauwe probeert een vaste plek op te zoeken en de oranje beweegt willekeurig door het veld. Als Pac-man sterft dan klapt zijn mond zover open dat hij verdwijnt. Vervolgens is er op dezelfde plek vuurwerk te zien.

De besturing geschiedt veelal via een joystick, maar kan ook met het toetsenbord van de computer. Hierbij worden de vier pijltjestoetsen gebruikt om de Pac-man te besturen.

Ontwikkelingsgeschiedenis

Pac-man is ontwikkeld door Tohru Iwatani, game-ontwerper bij de Japanse spellenfabrikant Namco.

Jarenlang hebben er vele verschillende verhalen de ronde gedaan over hoe Pac-man bedacht is.

Tijdens de NLGD in 2010, waar Tohru Iwatani van het World Guinness Book of Records een trofee in ontvangst mocht

nemen voor het succes van Pac-man, vertelt hij het gehele verhaal achter Pac-man.

"Ik wilde een game maken die ook vrouwen aan zou spreken, want arcadehallen waren toen nog echte mannenplekken. Ik wilde iets maken wat ze samen zouden willen spelen op een date, of gewoon alleen. Daarom wilde ik een game maken die leuk (fun) en toegankelijk was, en karakters die schattig (cute/kawaii) waren.

Voor de setting dacht ik aan verschillende dingen die dames aanspreken, zoals mode en winkelen. Mijn vriendin van destijds hield heel erg van eten, dus dat werd mijn thema. Toen ik bij Mickey's Pizza, - een Amerikaans pizzarestaurant in Japan, want Japanse pizza's zijn niet echt lekker- een pizzapunt had gegeten en de rest van de pizza zo zag liggen, was daar het character dat ik zocht: schattig en eetbaar. Pac-Man was geboren. Hij is genoemd naar de Japanse term voor 'het geluid van de mondbeweging om te eten': paku-paku taberu.

De ghosts zijn ook ontstaan uit het idee van kawaii-karakters. Iets als aliens zou de dames niet aanspreken, maar de gekleurde spookjes waren de schattige tegenstrevers die ik voor Pac-Man wilde hebben. Het maakte van de rivaliteit een beetje een Tom and Jerry-scenario: tegenstrevers, maar met een komische inslag."

     

De antagonisten in het spel stonden oorspronkelijk niet bekend als spoken maar gewoon als monsters.

De naam spoken danken ze aan de versie van Pac-Man die in 1981 werd uitgebracht voor de spelcomputer Atari 2600.

De Atari 2600-versie was van slechte kwaliteit; de monsters knipperden zo dat ze sindsdien voor spoken werden aangezien.